I’m super stuck on this problem and I don’t know where the math is going wrong. here goes..

Calculate the tax on these 2 products. tax should be rounded to the nearest 0.05.

product_ONE price = $47.50 with a tax of 15%—answer should be $54.65;

47.50 * 15 / 100 = 7.125

7.125 / 0.05 = 142.5 -> rounded you get 143

143 * 0.05 = 7.15 tax

$47.50 + $7.15 = $54.65 -> great I got what I should;

product_TWO price = $11.25 with a tax of 5% —answer should be $11.85;

11.25 * 5 / 100 = 0.5625

0.5625 / 0.05 = 11.25 -> rounded you get 11

11 * 0.05 = 0.55 tax;

$11.25 + $0.55 = $11.80 -> but the answer should be 11.85…how???

if you are going to say you should round 0.55 to 0.6 then why not round 7.15 to 7.2 ??? and then product_ONE answer wont match…

can someone explain please if its my math or if I’ve been given the wrong answers? thanks

## Advertisement

## Answer

The second example seems to imply that, against the task description. If it is correct and complete, in the line

0.5625 / 0.05 = 11.25

you get to round up to 12, not to nearest integer (paying too much tax is preferable to evading tax).

Then

12*0.05 = 0.60

and the result is as desired.

Of course, if “rounding to nearest” is the task description, then your result in the second case is the correct one.

**6**People found this is helpful